Kuchenki turystyczne

https://www.skalnik.pl/sprzet-turystyczny/camping/camping-kuchenkiJaką kuchenkę turystyczną wybrać?

Od dawien dawna człowiek pragnął mieć ogień przy sobie. Na szczęście dziś nie musimy wspinać się na szczyt Olimpu jak Prometeusz, a wystarczy udać się do sklepu. No właśnie i co wtedy? Który rodzaj kuchenki wybrać? Na co zwrócić uwagę? Postaram się rozwiać wasze wątpliwości.

Paczaj co robisz i gdzie

Bardzo ważnym aspektem przy kupnie kuchenki jest rodzaj paliwa, ale chwila chwila. Wpierw musimy się zastanowić gdzie jedziemy. Dlaczego? A dlatego, wyobrażamy sobie sytuacje, że trafiamy w nasze wymarzone miejsce gdzieś na świecie. Nadciąga noc i zimno więc czas zjeść coś ciepłego. Rozbijamy namiot, wyciągamy kuchenkę i pfffff….. okazuje się, że butla z paliwem pusta. No to lecimy ją napełnić. Tu zaczyna się problem i nie mówię o problemie dotarcia do stacji czy też sklepu, a o problemie samego paliwa. Nie w każdym kraju czy tez miejscu na świecie dostępne jest każde paliwo. Można się mocno zdziwić też kiedy do naszego zaworu nie będzie pasował złączka napełniająca. Co kraj to obyczaj i inne standardy. Aby tego uniknąć musimy zwrócić uwagę na te aspekty przed lub w trakcie zakupu kuchenki turystycznej.

Rodzaje kuchenek turystycznych

Ogólny podział palników to: paliwo stałe, paliwo ciekłe oraz gaz. Każde z tych paliw ma swoje „zady i walety”.

Kuchenki gazowe

Najczęściej kupowane i najbardziej rozpowszechnione w Polskiej turystyce są właśnie kuchenki gazowe. Są lekkie i nie zajmują dużo miejsca. Najlżejsze mogą ważyć zaledwie 45 gram. Gotowanie na nich jest proste jak gotowanie na kuchence w domu. Okręcasz kurek, podpalasz gaz i kuchenka pracuje. Niestety mają też swoje wady. Wraz ze spadkiem temperatury lub wzrostem wysokości, spada ciśnienie w kartuszu i palniki gazowe mogą zawodzić. Możemy w takich wypadkach zastosować zimową mieszankę gazową ale jest to częściowe rozwiązanie problemu. Musimy pamiętać też o tym, że kartusze gazowe nie są dostępne na całym świecie, nie ma ich np. w Azji. Kolejnym ważnym elementem, o którym musimy pamiętać jest zawór do napełniania butli. Na świecie stosowane są dwa standardy: z gwintem – EN-417, oraz bez na tak zwane złącze zaciskowe – CV 270/470. Większość palników współpracuje z jednym standardem, dlatego musimy zwrócić uwagę na to gdzie się wybieramy i jaki standard jest tam używany i dostępny. Jeśli natomiast chcemy aby wilk był syty a owca cała to możemy skierować się w stronę modeli, które współpracują z dwoma standardami. Mają one dokręcaną złączkę lub podwójną końcówkę.

Kuchenki na paliwo ciekłe

Jeśli wybieramy się wysoko w góry czy też planujemy zimowy wypad lub waszym celem jest miejsce gdzie ciągle jest zima to kuchenka na paliwo ciekłe będzie najlepszym rozwiązaniem. Genialnie sprawdzi się też tam gdzie kartusze gazowe są ciężko dostępne (np. Rosja, Indie, Mongolia). Większość modeli współpracuje z różnymi rodzajami paliw: olej napędowy, spirytus czy benzyna. Spadek ciśnienia i temperatury nie ma dużego wpływu na zmniejszenie ich wydajności. Niestety wszystko ma swoje być albo nie być i to rozwiązanie też. Kuchenki na paliwo ciekłe są dużo cięższe niż palniki gazowe. Obsługa palników z paliwem ciekłym też jest trudniejsza. Dodatkowo wymagają serwisowania z powodu zapychania się przewodów i dysz oraz brudzą naczynia. Cena, która jest zdecydowanie wyższa też jest minusem.

Kuchenki na paliwo stałe

Wyróżniają się bardzo niską wagą i małą objętością, do tego są bardzo łatwe w obsłudze. Kuchenkę na paliwo stałe wraz z zapasem paliwa zmieścicie nawet w kieszeni kurtki. Niestety paliwo ma małą wydajność wiec jeśli planujemy dłuższy wypad trzeba zabrać ze sobą większy jego zapas. Kuchenka ta genialnie sprawdza się tam gdzie liczy się każdy gram.

Kuchenki wielopaliwowe z możliwością podłączenia kartusza

Na rynku mamy dostępne również kuchenki przystosowane jednocześnie do zasilania gazem jak i paliwem płynnym. Wadą takich kuchenek jest duży ciężar i wysoka cena. Ich parametru (czas gotowania i wydajność) będą zmieniały się w zależności od stosowanego rodzaju paliwa.

Rozwiązanie ECO

W dzisiejszym świecie panuje dobra moda na ekologie. Z jednej strony szuka się ekologicznych rozwiązań, z drugiej wraca się do natury. Producenci zaczerpnęli z obu tych technik i stworzyli kuchenki na biopaliwa. Biopaliwem mogą być np. szyszki, drewno czy paliwo, które spala się całkowicie. To jednak nie wszystko w urządzeniu jest zamontowane cudo, które zamienia energie cieplną na elektryczną i dzięki temu mamy dodatkowe źródło ciepła a w niektórych przypadkach nawet źródło prądu. Jeśli wiec lubisz być eko to jest to rozwiązanie dla Ciebie.

Podsumowanie

Kilka słów na zakończenie. Sprawdźcie ile waży i ile miejsca zajmuje wasza kuchenka. Skonfrontujcie to z waszymi potrzebami. Każdy gram na wagę złota. Najlżejsze palniki są wykonane z aluminium lub tytanu. Niezawodność to ważna cecha, wiec im mniej bajerów tym lepiej. Mniej elementów, które mogą się zepsuć. W bardziej zaawansowanych technicznie kuchenkach gazowych, najbardziej zawodnym elementem jest piezo zapalnik dlatego warto mieć ze sobą zapałki lub zapalniczkę. Kolejną ważną i nie omówioną sprawą jest ochrona płomienia. Jak wszyscy wiemy wiatr utrudnia rozpalenie ognia jak i go utrzymanie. Aby zniwelować ten problem zdecydujmy się na palnik z radiatorem, który nie dość że ułatwi utrzymanie i rozpalenie płomienia ale również zwiększy wydajność kuchenki.

Mam nadzieje, że pomogłem. Ps. Smacznego

Borys Sier

Osoby aktywne w grupie fb Z Miłości do Tatr zapraszamy do administracji grupy po rabaty do sklepu skalnik.pl z którym współpracujemy.